Persberichten

Van de meest traditonele tot de meest originele kerstmarkten in Frankrijk!

14/11/2023AllierMeest recent

Het wordt kouder, donkerder en de dagen worden korter: gelukkig betekent dat ook dat de eerste kerstlichtjes verschijnen in de straten, en dat de voorbereidingen voor kerstmis begonnen zijn! Ook in Frankrijk is iedereen volop in de weer en staan er heel wat gezellige kerstmarkten op het programma. Wil jij dit jaar de oudste kerstmarkt van Frankrijk ontdekken, of kies je liever voor een originelere ervaring, bijvoorbeeld met een drijvend dorp op het water?

Straatsburg (Grand Est) -  van 24 november 2023 tot 24 december 2023


adobestock_98809577.jpeg

© Leonid Andronov

De kerstmarkt van Straatsburg is niet alleen de oudste van Frankrijk, het is met zijn 300 chalets verspreid over de binnenstad ook een van de grootste in Europa! Je vindt er ambachtelijke producten, streekproducten en typische kerstversiering uit de Elzas. Leuk weetje: vroeger was het in Straatsburg de gewoonte om geschenken onder de kerstboom te leggen voor wie het niet breed had. Om die traditie in ere te houden, hebben liefdadigheidsorganisaties hun standjes in de beroemde ‘Village du Partage’ op de Place Kléber.

Arras (Hauts-de-France) - van 24 november tot 29 december
© Hauts de France Tourisme 

De grootste kerstmarkt van het noorden van Frankrijk zal je niet teleurstellen met haar vele kerstlichtjes, animaties, kraampjes en kinderspektakels! Het is de perfecte plek om leuke cadeaus te vinden, wat tijd met het gezin door te brengen of hartverwarmende winterse specialiteiten en zowel zoete als hartige lekkernijen te proeven. Ook leuk om te doen: je kan met een kersttreintje het hart van de stad, de winkels en de versierde en verlichte straten ontdekken!

Montbéliard (Bourgogne-Franche-Comté) - van 25 november tot 24 december 2023
© Alain Doire

Montbéliard, een voormalig prinsdom van Württemberg, heeft een kerstmarkt die geworteld is in de puurste Duitse traditie. In 2022 stond de kerstmarkt voor de derde keer op rij op de vijfde plaats van beste kerstmarkten in Europa! In het hart van het historische stadscentrum nemen de 170 ambachtslieden van de kerstmarkt plaats aan de voet van de Saint-Martin tempel. Er is voor elk wat wils in het kleine dorp van houten chalets: vleeswaren, foie gras, gerookte zalm, ahornsiroop, flammkuchen, bonbons en koekjes. Bij elke editie wordt ook een bestemming in de spotlights gezet: dit jaar draait alles om de Provence en haar warme, zachte specialiteiten.

Evian-les-Bains (Auvergne-Rhône-Alpes) - van 15 december 2023 tot 7 januari 2024
© S. Doutard

Sinds 2007 wordt heel Evian tijdens de winterdagen omgetoverd tot ‘Fabuleux Village des flottins’, ofwel een dorp gebouwd van drijfhout, indrukwekkende sculpturen en elfen. Gebaseerd op een sprookje, bewonen de ‘drijvers’ een sculpturaal dorp op het water, aan de oevers van Evian. Hun gastvrijheid is legendarisch en de Kerstman zelf brengt meerdere dagen bij hen door. Het dorp opent zijn deuren voor jong en oud en je kan er verhalen, workshops en lekkernijen ontdekken. Het is een origineel en buitengewoon cultureel evenement dat tegen de commerciële kerstactiviteiten ingaat, en het is een wonder om te zien!

Toulouse (Occitanië) - van 24 november tot 26 december 2023
© Xavier

In Toulouse, op de Place du Capitole, dient de imponerende en betoverende gevel van het stadhuis als achtergrond voor het kerstdorp en de traditionele chalets die allemaal in het wit zijn gekleed. De kerstmarkt met zo’n 100 stalletjes is ook dit jaar het vertrekpunt van een wandelroute langs de kerstverlichting van de ‘Roze Stad’. Slenter rond terwijl je geniet van de geur van warme kastanjes en geroosterde pralines, en verlaat de kerstmarkt niet zonder de regionale lekkernij te hebben geproefd: aligot aveyronnais.

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg